luni, 3 decembrie 2007

El vrea, ea nu...e viol?

Nu stiu daca dintotdeauna sau nu, dar cu siguranta de foarte mult timp actul sexual presupune consimtamantul ambilor parteneri implicati.

In cazul in care cei doi nu se cunosc, banuiesc ca este destul de clar ca este viol daca nu exista consimtamantul unuia dintre parteneri. Dar ce facem daca cei doi se cunosc, mai mult daca sunt casatoriti? Mai e sau nu viol?

Ei bine, DA. In cazul in care partenerii sunt casatoriti si nu exista consimtamantul amandurora, actul savarsit se numeste tot viol, mai exact viol marital. Din pacate, in Romania se vorbeste mult prea putin despre acest gen de viol, chiar deloc, pentru ca se presupune ca atata timp cat esti casatorit poti sa-i faci ce vrei sotiei si legea nu poate interveni.

Intr-adevar legea nu poate interveni, pentru ca nu exista un cadrul legislativ (sau cel putin nu stiu eu sa existe) care sa ajute femeile victime ale violului marital. Asta nu inseamna ca trebuie profitat de "portitele" pe care le are legea in astfel de cazuri. O casa nu se sprijina pe pamant ci intr-o femeie. Daca distrugem elemetul pe care se sprijina casa, aceasta va ceda mai devreme sau mai tarziu.

De ce nu se vorbeste de asa ceva? Din nestiinta poate...sau mai degraba ignoranta...sau poate pentru ca oamenilor li se pare normal atata timp cat fapta este "acoperita" de cuvantul casatorie. In orice caz, se intampla, nu-i normal (va spun eu daca nu stiti) si e trist. Foarte trist. Sub acoperisul acestui cuvant, femeile accepta multe comportamente anormale de la sotii lor, pe care nu ar trebui sa le accepte.

Personal nu stiu de vreun caz de viol marital raportat. De ce? Simplu...legea din Romania nu ajuta oamenii, ii chinuie.

Niciun comentariu: